Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności

Organizacja Narodów Zjednoczonych wyznaczyła 29 września, jako Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. Święto zostało ustanowione przez w 2019, a pierwsze obchody miały miejsce w 2020 roku. Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności ma bardzo ważne znaczenie dla nas jako konsumentów oraz dla naszego środowiska. Z tej okazji wspólnie z Bankiem Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana, w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej rozpoczynamy mobilną kampanię, z wykorzystaniem powierzchni reklamowej znajdującej się na pojazdach odbierających odpady.

W Polsce nadal, aż 5 mln ton artykułów spożywczych jest wyrzucanych do kosza, z czego 60% pochodzi z gospodarstw domowych, a 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie. Marnowanie żywności ma zgubny wpływ na klimat, przyczyniając się do globalnej emisji gazów cieplarnianych. Wyrzucając produkty spożywcze marnujemy energię i wodę potrzebną do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności, a także produkujemy więcej odpadów. Należy pamiętać, że na wyprodukowanie danego produktu żywnościowego została przeznaczona określona ilość wody i energii. Skala problemu marnowania żywności jest olbrzymia. Statystyki wskazują, iż przeciętny Europejczyk do kosza wrzuca od 20 do 30% kupowanego jedzenia. Polsce do wyrzucania jedzenia przyznaje się 1/3 Polaków.

Skip to content